fredag 20 december 2013

Allt kan inte mätas i ekonomiska termer! - Koggarna i Malmö

På tal om Sydsvenskans artikel gällande  Koggarna i Malmö säljs för en hundralapp

"Koggarna har kostat 138 miljoner kronor. Nu säljs de för 100 kronor."
Här häpnar alldeles för många och kopplar det till slöseri med skattepengar. Tyvärr är det samma personer som enbart tittar på och intresserar sig för kortsiktiga vinstintressen. Skattepengar är inte något som direkt ska generera kapitalvinster. Skattepengar ska användas till att skapa en meningsfylld vardag och hållbara sociala system.

Ibland tycker samma personer att staten ska lägga mer pengar på att bygga upp infrastruktur, då detta anses skapa sysselsättning (osäkerheter på om det är så lätt är dock stor). Detta är precis samma sak. Skattepengar används till att skapa sysselsättning och sociala vinster. Dessa är dock inte direkt och kortsiktiga, sådana här vinster måste mätas på långsikt. Samtidigt är det dock omöjligt att mäta och fånga in hela omfattningen av sådana långsiktiga ekonomiska och sociala värden. Allt kan inte mätas i ekonomiska termer!

---

Utan att ha fördjupat mig ytterligare i projektet, men det nämns att "det började som ett projekt för arbetslösa byggnadsarbetare och utvecklades till en turistattraktion med eget museum."

Det kan ju innebära att detta lett till skattevinster/sänkta skattekostnader genom att man engagerat arbetslösa i projektet. Det kan även ha lett till att arbetslösa sedan fått jobb (vilket innebär ökade skatteintäkter och minskade skattekostnader). Sedan ska man aldrig förringa de sociala vinsterna som sådana här projekt leder till, när arbetslösa etc får en möjlighet att göra något kreativt och lära sig ett något nytt.

Samtidigt tror jag även att det är bättre att sälja dessa för småsummor och på så sätt slippa betala underhåll år efter år, vilket skulle leda till ännu större skattekostnader. Samt har köparen pengar över till underhåll av koggarna.

 ---
För att få en nyansering till det hela kan man passa på att läsa artikeln Den sanna berättelsen om de två koggarna i Malmö (sen får ni givetvis själv ta ansvaret för att vara källkritiska). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar