söndag 14 juli 2013

Nyansering till artikeln "Varför? Det finns ju inga bröst att hålla." av Frida Boisen

En del artiklar måste nyanseras. Att ifrågasätt samhällsvärden utan att ifrågasätta eller gräva djupare i sin egna åsikter leder bara till en fördumning av samhället. Jag orkar inte göra en helt genomarbetad analys av "Varför? Det finns ju inga bröst att hålla." av Frida Boisen, men en liten snabbanalys är på sin plats.
Jag med håller absolut med om grundtanken i texten och tycker att det ligger sanning även i den, men den blir lite okritisk och ickereflekterande när det kommer till hur barn tänker. Det blir mer en artikel om hur vuxna tror att barn tänker. Artikeln bör nog läsas för att förstå punkterna nedan.

1. Gissningsvis är det de vuxna som ser en form av sexualisering i bärandet av BH eller smink. Dessa värden finns antagligen inte hos många av de barn som vill ha BH eller sminka sig. Att de vill det handlar mer om att man ser hur andra gör, framför allt hur vuxna gör, och att man vill göra som dem, helt utan koppling till sexualisering.

2. Vem tror du tjejerna sminkar sig för? Inte för killarna i skolan i alla fall. För killarna i skolan spelar det ingen roll om tjejerna har smink eller inte (inte i låg- och mellanstadiet, först i högstadiet har börjar denna syn befästa sig i våra kulturellt betingade tankestrukturer). De reflekterar inte över huruvida tjejerna i klassen bär smink eller inte. Sätt dig in i tanken, minns hur du själv tänkte på dina klasskamrater. Förväntade du dig att tjejerna i din klass skulle bära smink/BH? Blev du någonsin kär i någon utan smink?

3. Att låta sin barn köpa BH eller smink innebär inte att man främjar en sexualisering. Smink/BH är bara ett av många intressen och kan likställas med lek (vilket även är trendkänsligt). Att över huvud taget klä sina barn utifrån en manlig/kvinnlig norm bör ses som en form av sexualisering. Personligen förespråkar jag det avsminkade samhället och ett samhälle utan klädnormer som styrs av tankar kring kvinnligt/manligt.
Man skulle även kunna tillägga det här med barn som leker med leksaksvapen. Moraliskt fel kanske, men å andra sidan verkar vi inte skapa ett samhälle med krigsförande och krigslängtande individer. Kanske skulle en del föredra att fler barn ägnade tid åt att sminka sig än gick runt med plastpistoler och lekte krig. Kanske skulle man t o m kunna gå så långt och säga att smink = kärlek, vapen = hat.

4. I artikeln låter det som om det är en god sak att att killarna kan spela boll och bada. Det är lika mycket något som samhället påtvingar barnen att göra. Att ta efter andra, att formas in i mallen. För mig blev bollspel ett tvång och ledd till ett utanförskap för att jag inte ville spela boll. Jag hade nog hellre ägnat mig åt smink och BH-leken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar