lördag 1 februari 2014

Avslöja falska profiler på Facebook

Det händer att man får vänförfrågningar från personer man inte känner. Oftast är det trevliga och sociala personer, men det kan även vara falska profiler.

Att någon skapar falska profiler har många anledningar. Ibland används de för att spela spel på Facebook, andra gånger är de på kul, vid ett tredje tillfälle är det av nyfikenhet och ibland handlar det om att skapa profiler som kan användas för bedrägerier.

Hur avslöjar man då om man får en vänförfrågan från en falsk profil?
För att avslöja en falsk profil använder jag själv följande knep:

Normalt accepterar jag vänförfrågan till en början. Detta gör att man får tillgång till det mesta av den information som personen registrerat.

1. Namnet
 Fråga dig själv om namnet är det ett tänkbart äkta namn på en person.

2. Kontakta
Det allra enklaste att börja på är givetvis att kontakta personen via ett meddelande. Men man får inte alltid svar.
Frånvaro av svar pekar ofta på att det är ett falskt konto.

3. Inlägg på tidslinjen
Finns det några vettiga inlägg hos profilen? Ofta har falska profiler inlägg från "vänner" som frågar vem dem är. I många fall svarar den falska profilen trevligt på dessa.

4. Folkbokföringsregistret
Många falska profiler delar med sig av mycket information om sig själv för att verka seriösa. Denna information kan bland annat användas till att söka efter personen i  folkbokföringsregistret och andra söktjänster.
Själv brukar jag använda Ratsit.se för att kontrollera personuppgifter. Här kan du söka på namn och ort. Börja att söka på namnet. Får du för många resultat kan du försöka med att lägga till orten (om personen angett detta i sin profil).
Det du gör nu är att du kontrollerar de namn du får fram. Finns namnet med? Finns det någon med det namnet som bor på angiven ort (eller i närheten)? Stämmer åldern/födelsedatum med det som är angivet på Facebook?

5. Google bildsök
De bilder som används på Facebook kan användas i Googles bildsök. Du drar bilderna från Facebook och lägger de i Googles bildsökfält (Öppna Googles bildsök -> Dra bilden från Facebook genom att klicka, håll in knappen och dra den till den flik i webbläsaren som innehåller Google bildsök och placera bilden i sökfältet = Du får fram bilder som liknar den eftersöka bilden).
Ibland fungerar bildsökningen bättre, ibland fungerar det sämre.
Du får i alla fall en möjlighet att se om bilderna stulits från en annan webbplats.

Med hjälp av Googles bildsök kan du se om bilden stulits från en annan webbplats. Du drar helt enkelt



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar