tisdag 22 december 2015

Indoktrinerade sociologer & Medborgarlön och arbete (Robotdagen 2015: Roland Paulsen och Stefan Fölster)

Indoktrinerade sociologer 

Alldeles för många sociologer vid Lunds universitet tycker och resonerar precis så som man förväntas tycka och resonera vid Lunds universitet (vänsteridealen är rådande).
Det blir alltför normativt och subjektivt för att man ska orka lyssna på dem.

Tyvärr indoktrineras sociologistudenter vid Lunds universitet (detta gäller även studenter vid Malmö högskola och många andra universitet i Sverige/Europa) att resonera utifrån teoretiker som styrs av vänsterideal, medan liberala tänkare lever en undanskymd tillvaro i utbildningen.
Anledningen till det är (förhoppningsvis) inte att kursansvariga medvetet väljer bort liberala teoretiker, utan det beror antagligen på att de kursansvariga själv inte har någon större kunskap om de liberala teoretikerna.

Okunskapen om liberala teoretiker blir märkbar både i debatter, uppsatser, avhandlingar och böcker. Väldigt sällan refereras till liberala teoretiker (i svenska och europeiska debatter och texter - i USA har liberala tänkare en mer framträdande roll), trots att de för utmärkta diskussioner kring precis samma ämnen som vänsterteoretikerna.
Är man något bevandrad bland såväl vänsterteoretiker och liberala teoretiker vet man att många av dessa gör liknande analyser av samhället, och arbetar med samma "problem".

Behov av kurs/föreläsning gällande liberala tänkare inom sociologin

Jag bedömer att det behövs en kurs, eller åtminstone avsättas några timmar inom varje kursmoment, inom sociologiutbildningarna, där man tydligare diskuterar liberala teoretiker, för att få en mer nyanserad bild.
(Jag och sociologen/kriminologen Emil Rytterstedt arbetar för tillfället med att utforma en sådan kurs, så hör av dig om ni är intresserade av en föreläsning.)

Tips: Läs Part I och Part II i Calhoun, Craig J. (red.) (2012). Classical sociological theory. 3rd ed. Chichester: Wiley-Blackwell

Varför arbeta?

Videoklippen Varför arbeta? med  Roland Paulsen och Stefan Fölster:
Varför arbeta?

1 kommentar:

  1. Många har tipsat mig om att läsa Roland Paulsens bok "Vi bara lyder". Jag visste inte riktigt vem han var, även om jag givetvis kände igen namnet sen tidigare. Lite motvilligt lånade jag boken på biblioteket. Konstig och komisk motvilja kan jag idag tycka - för boken var väldigt, väldigt bra! Har sedan dess läst och sett en del av det Paulsen skrivit eller medverkat i. Han har mycket kloka ord och idéer att komma med. Konstigt, för ca 6 månader sedan visste jag knappt vem Paulsen var. Nu förstår jag varför han har blivit så pass diskuterad och uppskattad.

    SvaraRadera