söndag 16 augusti 2015

En libertarians tankar om Systembolaget

Kommer ihåg på den "gamla goda tiden" då Systembolaget något tydligare levde upp till sina ideal. På den tiden när självbetjäningsbutiker inte fanns, istället fick kunderna snällt stå och vänta på andra sidan butiksdisken och bli betjänad av personalen som hämtade dryckerna på lagret.

Idag går man runt i butiken och "lockas" köpa rusdrycker som man aldrig annars hade kommit tanken på att köpa (även om folkhälsovetenskaplig studier, som utfördes när de första självbetjäningsbutikerna öppnade 1991, visade på att det, i längden, inte ledde till ökad försäljning eller ökas alkoholkonsumtion).

OBS IRONI -->
Mina rekommendationer till Systembolaget är gå tillbaka till det äldre butiksdiskssystemet, om man verkligen vill minska antalet spontana köp och minimera den merförsäljning som friheten i en självbetjäningsbutik kan tänkas innebära (eller, ja just det folkhälsovetenskapliga studier visade på att det inte stämmer).
<-- OBS IRONI

Det är alldeles för mycket misstro på människans egna möjligheter att ta vara på sig själv och varandra, en misstro till att människan kan att agera sunt och rationellt, som styr Systembolagets (och staten i allmänhets) ideal.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar